En fri kvinnas bekännelser

av elin

Alex skrev i en kommentar:

Tittar du på “En fri kvinnas bekännelser”? Efter varje avsnitt så bubblar jag alltid och vill diskutera. Igår handlade det (bla) om att kontrollera sexualiteten.Jag associerar att vara monogam med att kontrollera varandras sexualitet. Hur tänker du kring personerns önskan att kontrollera varandra? För mig är det inte önskvärt, för andra är det trygghet och bekräftelse. Gör mig förvirrad ibland.

och jag lovade att återkomma. Nu gör jag det.

En fri kvinnas bekännelser är en dokumentär i 6 delar där varje avsnitt är ca 1 timma och jag känner att jag har svårt att sammafatta alla delar i vad som tas upp. Kortfattat så väljer Jennifer Fox att göra en dokumentär över sitt liv och sina val. Hon intervjuar och intervjuas av kvinnor runt om i världen. Resultatet blir att hon börjar se likheter mellan sitt och andra kvinnors liv trots att hon tidigt valde att inte gå den traditionlla kvinnliga vägen – att bli mamma och att gifta sig.

Hur tänker jag kring monogami och kontroll och då särskilt kontrollen över sexualiteten. För mig har det blivit mer och mer obegripligt att det är så självklart att vi ska bilda par och att detta bör leda till att vi inte längre har sex med någon annan än partnern. Det är intressant hur vi i Västvärlden nuförtiden ser det som självklart att föräldrarna inte ska bestämma vem deras barn gifter sig med, eller vem de har sex med. Samtidigt är det självklart att partnern bör ha denna rätt. Partnern har rätt att bestämma vem du har sex med. Detta blir tydligt när var och varannan person, som jag nämner att jag inte vill leva monogamt för, säger att det är okej om det är okej för alla inblandade. Jaha, så jag ska fråga om lov då? Jag tycker att det borde vara självklart att det är jag som bestämmer över mig själv när jag är en vuxen person utan några psykologiska problem som gör mig inkapabel att vardagliga beslut i mitt liv.

Så vad händer då om jag talar om för omvärlden att jag vill bestämma själv vem jag ska ha sex med, jo jag får bland annat höra att det inte är hälsosamt att knulla runt, att man inte mår bra av det. Att männen, för det är klart att jag som kvinna vill ha sex med män(?), kommer bete sig dåligt mot mig. Att jag kommer bli sårad. Om så är fallet, är då lösningen att jag binder mig till en man, blir jag immun då?

Hela konceptet runt hora eller mamma gör mig förbannad. Jennifer Fox tar upp det flera gånger och vissa kvinnor hon intervjuar, i länder där könsuppdelningen och kvinnoförtrycket är långt värre än för henne (och för mig), har i princip ingen egen sexualitet, de har aldrig någonsin onanerat, de inte frågan om de njuter av sex. På många ställen degraderas en kvinna till hora om hon blir våldtagen och det är inte ovanligt att hon tvingas söka jobb som prostituerad för att hon redan är en fallen kvinna.

Jag blir väldigt frustrerad när hon intervjuar några somaliska kvinnor och de berättar om kvinnlig omskärelse, ibland skärs klitoris bort och blygdläpparna sys ihop. När de gifter sig så klipps de upp och det tar flera månader för det att läka. Här reagerade jag särskilt på en fomrulering ”han brukar inte kunna vänta med att använda den”. Den! Är kvinna bara ett onaniredskap? Jag förstår det inte och jag blir skitförbannad. Vad kan jag göra åt detta?

Jag ser inte kontroll av varandra som önskvärt. Ibland tror jag att många är rädda för ensamheten och helt enkelt tror att de ända sättet att få gemenskap är att kontrollera och låta sig kontrolleras. 

Annonser

2 kommentarer to “En fri kvinnas bekännelser”

  1. Takk for at du skriver det her. :o)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: