Kommunikation

av elin

Jag tycker att tydlig och rak kommunikation är en bra grej och nu tänkte jag fundera lite kring hur det fungerar i mötet med en omvärld där otydlig och antydanade kommunikation är vanlig.

Om en person är van vid antydande kommunikation så är hen van vid att låta handlingar och ord gå igenom en omtolkningsprocess. Detta har en extra stark roll när det kommer till flirtande. En fråga som ”ska vi gå på bio?” tolkas som något i stil med ”jag är kanske förälskad i dig” och ett eventuellt ”ja” på frågan är då indirekt en respons på det outtalade, dvs något i stil med ”jag är kanske förälskad i dig också” eller det mer försiktiga ”jag kan tänka mig att ge dig en chans, så får vi se”. Jag tror att denna lek med koder kan upplevas som väldigt lockande, spännande, trevlig, eggande. Det finns även fler mer sofistikerade varianter än just bioexemplet.

Problemet blir att många handlingar blir kuppade i detta system. Det kan upplevas som svårt att fråga någon om den vill gå på bio, för att man gärna vill gå på bio med den. Och på samma sätt kan det vara svårt att svara ja eller nej på själva frågan, utan att gå vägen via ”hur kommer detta ja att förstås?”

Om man istället vill vara tydlig med sina känslor och inte gå omvägen via ett kodat biobesök och helt enkelt säger ”jag tror att jag är förälskad i dig” med en önskan att berätta det så kan den andra, om den inte är van vid tydlig och rak kommunikation, dels övertolka detta uttalande. Hen kan tänka att om en person säger ”jag tror jag är förälskad i dig” så måste det verkligen vara jättestarkt, varför skulle hen annars säga det? Vidare så kan hen tro att det förväntas något av hen, att hen bör ge någon typ av respons. Ett exempel är att om hen nu inte känner samma sak så ska hen, enligt normen, vara tydlig med det och kanske även ta lite avstånd, för den förälskades skull.

Hela området blir helt laddat och farligt att närma sig när allting är så omgärdat av tolkningar och regler om hur man bör reagera och hantera sina egna och andras känslor. Reglerna är oftast inte exakt likadana heller, utan bara möjligen närliggande om man har liknande bakgrund och blivit upplärd av ungefär samma filmer och böcker och typ av samtal kring kärlek.

Det mest absurda som kan uppstå är när en person blir arg på en annan för att hen tycker att den andra har ”gett falska förhoppningar” genom att göra ett antal kodade handlingar. Det är det jag menar med att handlingarna är kuppade, det är i normen inte ok att göra de här handlingarna utan att mena något med det. Om många agerar lite som de vill så faller systemet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: