Jag är misandrisk

av elin

Misandri är alltså motsvarigheten till misogyni.

Och jag menar alltså att jag är misandrisk eftersom min allmänna bild av män är nedvärderande. Jag har märkt att jag antar att män är inkompetenta när det kommer till kommunikation, att kunna samtala om känslor, att ta hand om sig själva samt att visa hänsyn och känna empati (om inte motsatsen bevisas). Jag har troligen även lättare att se när detta stämmer än när det inte gör det. Detta får konsekvenser för hur jag bemöter och relaterar till män.

Jag tror att män kan känna av att jag inte tar dem på allvar, att jag ser dem som mindre kommunikativa, att jag inte tror att de har så bra självkännedom, och att jag tänker att de har en sämre förmåga att känna empati och visa hänsyn än vad jag har. Det får naturligtvis konsekvenser för de, mig och interaktionen. Jag tar på mig någonslags föräldra-/hjälproll, dvs jag förutsätter att jag behöver ta en massa ansvar för att saker och ting i relationen och deras liv ska fungera bra. Ska vi prata om något känsligt så antar jag att det ligger på mig att få kommunikationen att fungera. Om jag inte tar hand om män i min närhet så tror jag att de ska falla igenom, må dåligt etc.

I en önskan att inte agera på detta så står jag lite villrådig och vet inte riktigt hur jag ska göra. En reaktion är att backa helt, att inte alls lyssna och känna in, att inte finnas som ett stöd överhuvudtaget när det gäller män. Distansera mig. Det känns fel eftersom mitt ideal är att inte dela in folk i könskategorier. Samtidigt som jag ser att vi reproduceras/r oss in i könande och att det får konsekvenser för vad vi är bra på, vad vi tror på och hur vi interagerar. Det går inte att ställa sig bredvid det. Så hur kan jag göra?

Vad händer om jag försöker agera som om alla jag möter är bra på kommunikation, kan beskriva vad de känner, kan ta hand om sig själva och är bra på att känna empati och visa hänsyn (tills motsatsen bevisas) istället? Det kanske är en möjlighet?

Och hur ska jag hantera de människor som inte kan det, som inte har något känslospråk, som aldrig har fått öva på konstruktiv kommunikation, som har svårt att känna in andra människor och som faktiskt inte riktigt klarar av att ta hand om sig själva. Ska jag lämna dem till sitt öde? Eller går det att hjälpa på något konstruktivt sätt utan att hamna i medberoende?

Många frågor, en hel del frustration och inte så många svar.

Annonser

3 kommentarer to “Jag är misandrisk”

  1. Du är verkligen inte ensam i alla fall. Jag har nog också en nedvärderande syn på män ibland.

  2. Hey, jag också, och den synen är internaliserad. Samtidigt skiljer sig inte den känslan så jättemycket från mina övriga neuroser och mindervärden, och min uppfattning om andra män skiljer sig inte så jättemycket från min misstro mot människor i allmänhet. Så även om jag fortfarande tror illa om många människor och om mig själv, så kan jag åtminstone låtsas att det beror på att många människor är mer eller mindre, i smått eller stort, dumma i huvudet.

    Jag fuskar genom att lyssna in mig jättelänge. Ibland härmar jag dem. Det känns inte så djupt, men det gör att jag kan prata med dem och se om det finns något mer. Ibland faller jag in i en stereotyp, men den känns alltid falsk. Ibland låtsas jag falla in i en stereotyp men blir plötsligt rädd att ingen skall förstå att jag låtsas och faktiskt tro att jag också är dum i huvudet.

    och det är jag kanske.

  3. Ni verkar vara en märklig samling människor eftersom ni uppenbarligen haft turen att inte träffa på några kvinnor som har enorma problem med att kommunicera. Själv har jag träffat på otaliga sådana. Men, man ser ju det man vill se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: