Metal(l)

av elin

Jag fortsätter förkovra mig inom metal(l)-genren, den är ju minst sagt bred. Det tycks även som att orden som används för att beskriva de olika subgenrerna inte slår an samma ljudbild i mitt inre som den som pratar/skriver tänker sig. Det är fascinerande och förvirrande. Hårt respektive tungt är exempel på ord jag menar. Och om det är så att mina tolkningar skiljer sig markant från något som de vana lyssnarna är mer eniga kring eller om det finns en stor diversitet på hur folk pratar om det har jag ingen aning om.

Min inställning till att prata om musik verkar ha ändrats dock, eller just nu är den i alla fall annorlunda än tidigare. Söndagen innebar ett ganska långt engagerat samtal om musik (främst metal då) via mail. Fascinerande. Att det kan vara intressant. Jag känner mig lite trevande i ordvalen. Som tex metal, om det är ok att försvenska det till metall, eller om det är bättre att skriva hårdrock. Inte att det finns regler som jag måste följa, men jag känner mig trevande. På okänd mark. Det leder även till en känsla att jag riskerar att ”göra fel”, avslöja mig som utböling, nybörjare, osäker, fel?

Jag tänker på socialt kapital, kontext, att kunna det språk som gäller. Jag kände samma osäkerhet och trevande när jag lyssnade in mig på hip hop.

Att jämföra med hur enkelt jag kan föra mig i ”allmän akademiska” sammanhang.

Som tur är så finner jag det intressant att just treva och både lära mig och utmana rådande normer inom diverse subgenrer. Det är lite svårare om subgenren i fråga ”hör till” något som går att tolka som en lägre klass än den jag själv ”tillhör”. Då har jag svårare att vara ok med att utmana. Det där vill jag skriva mer om, kommer att tänka på en tidigare erfarenhet som jag har av det. Men inte nu, nu ska jag gå och äta lunch.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: