Meningen med att skapa arbete?

av elin

När människor kämpar för ”rätten till arbete” så handlar det oftast om rätten till en ekonomisk standard som är högre än den som samma person får om hen inte arbetar. Ibland kombineras detta med viljan att vara med och bygga/hålla uppe samhället, antingen genom att arbeta med något som är meningsfullt, eller genom skatten.

Det politiska svaret på önskan att arbeta (få mer pengar/bidra till samhället/slippa stigmatiseras) är en ständig diskussion om hur vi ska skapa arbete. En tanke är att arbetstillfällen uppstår om företag får betala mindre i skatt, för då kan de anställa fler, då kommer de öka sin produktion (i diskussionen tycks det oftast handla om producerande företag?) och anledningen till att skatten på lönen ska sänkas är enligt samma teori att folk då kommer konsumera mera och alltså köpa de saker som företagen kan producera när de kan anställa fler. Ofta handlar det om lyxkonsumtion och folk ska alltså jobba mer för att kunna konsumera mer för att kunna anställa fler för att? Eftersom skattesänkningsidén inte innebär att det på det viset dras in mer pengar till det allmänna så går det inte att hävda att syftet med det hela är att få mer pengar till skola-vård-omsorg. Det är alltså inte inom den offentliga sektorn som det ska ”skapas mer arbete” enligt det här sättet att tänka. Utan det mera arbetet ska skapas så att folk får jobba så att de får mer pengar så att de kan konsumera mer så att fler kan jobba. Jag upprepar mig nu va? Det beror på att jag blir ganska frustrerad av fenomenet och inte förstår att så få ifrågasätter det.

Det finns även de som säger att de ser problemet med att ökad konsumtion för att kunna stötta mer produktion för att kunna anställa fler för att… fler ska kunna jobba för att? kan leda till ökat utnyttjande av naturresurser. Deras svar på det är att det är tjänster som ska öka. Vi ska köpa och sälja fler tjänster så att fler får jobb så att mer pengar är i rullning för att?

Vad är egenvärdet med att pengar flyttas? Det ser bra ut i statistiken för att BNP höjs varje år? För att den heliga tillväxten måste tas om hand? För det tycks ju inte vara så att det viktigaste i hela ekvationen är att viktiga samhällsfunktioner upprätthålls.

Jag vill att detta börja diskuteras på riktigt. Vi behöver komma på en bättre lösning.

Annonser

2 kommentarer to “Meningen med att skapa arbete?”

  1. Jag tänker så här varje gång jag ser eller läser något om att skapa jobb. Känns dumt och onödigt slösande på våra natur resurser.

  2. Produktion är även produktion av tjänster, så alla företag sysslar med någon form av produktion.
    Tanken med skattesänkningsidén är att folk ska jobba och konsumera mer. Eftersom moms och arbetsgivaravgift också går till staten så kan det i princip innebära att det blir mer skatteintäkter, men jag tror framför allt att om man höjer skatter så får man inte lika mycket tillbaka som man tror eftersom folk då arbetar mindre, fifflar mer, företag flyttar utomlands etc.
    Tyvärr leder vårt ekonomiska system till försämrad miljö och, tror jag, inte längre till lyckligare människor. Problemet är att skapa ett annat som kanaliserar människors drivkraft på ett bra sätt. Jag har inte sett någon som har lyckats med det utan det mesta brukar vara grundat i utopier. Tyvärr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: