Konkreta förslag till feministiska män #1: Skriv dagbok!

av elin

image

Mitt första förslag är att börja skriva dagbok och inte om vad som helst. Det som bör fokuseras på i denna dagbok är känslor, tankar och relationer. Sätt ord på vad du känner och försök förstå varför du känner som du gör. Fundera på varför du reagerar på ett visst sätt i en viss situation. Att skriva dagbok är ett bra sätt att prata med sig själv och lära känna sig själv bättre. Detta kan hjälpa dig att sätta ord på dina känslor och behov i interaktionen med andra människor.

Det andra handlar om att fundera på det som andra har berättat för dig. Om någon har uttryckt ett behov, en känsla, eller någon form av kritik. Försök fundera på vad som kan ligga bakom den andras ord/agerande. Kan du tänka dig in i hens situation och förstå reaktionen?

Om det finns någon återkommande konflikt som du och någon i din närhet har så fokusera gärna på den. Försök förstå mer. Vad är det som är viktigt för dig i den här situationen och vad är viktigt för den/de andra? Försök att inte se det som något som ska vinnas. Försök istället att stanna vid förståelsen. Det brukar vara lättare att hitta vägar ut sen om en stannar upp en stund där. Förstå dig själv först, sedan den/de andra.

Anledningen till att jag tipsar just om dagbok är att jag själv tycker att skrivande är ett bra sätt att flytta fokus in i områden som jag annars inte tänker så mycket på, eller när jag vill tänka på en företeelse från en ny vinkel. Det är enklare för mig att göra det med hjälp av text jämfört med att bara försöka tänka nytt utan att ha något att stödja mig på. Om du inte är van vid att skriva (dagbok kan även skrivas i textdokument om det är handskrivet som känns motigt), eller föredrar andra sätt för att flytta fokus till nya spår, så kör på de sätten. Poängen är att börja empatisera med sig själv och andra i högre grad och att få ett rikare språk när det gäller att prata om detta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: